Het mijnspoor

Samen naar een nieuwe bestemming

Staatsmijn EmmaVan mijnspoor naar wandelpad
Het oude Mijnspoor van Nuth naar Brunssum werd eens druk bereden in dienst van de mijnen. Via deze weg werd steenkool, afkomstig van de staatsmijnen Emma en Hendrik, vervoerd naar de haven van Stein. Na de sluiting van de mijnen in 1973 werden alle sporen naar het verleden uitgewist, letterlijk. Alleen een wandelpad herinnert vandaag aan het oude mijnspoor. Vandaag willen we het collectief geheugen met het Mijnspoorzoeker project upgraden. 

Nieuwe bestemming
Schetsontwerpen voor een uitkijktoren op het voormalige terrein van staatsmijn EmmaHet mijnspoor wacht een nieuwe bestemming. Een plan wordt ontwikkeld om invulling te geven aan het voormalige spoor. Station Nuth en de Brunssummerheide worden opnieuw met elkaar verbonden. Niet meer voor treinen, maar voor jou als bewoner of bezoeker. Een fijne plek om te recreëren en te genieten. Een bestemming waar je trots op kan zijn! 

Kom mee mijnspoorzoeken
Jouw ideeën kunnen ons helpen met de ontwikkeling van het plan. Samen met jou en alle andere bewoners gaan we spoorzoeken naar het verleden en ideeën bedenken voor de toekomst. 

Bekijk informatie over het verleden en het heden van het traject en bekijk de ideeën voor de toekomst op het prikbord. Laat je inspireren en plaats je eigen ideeën. Of neem deel aan de participatiebijeenkomsten. 

Kom aan boord en help ons met het mijnspoorplan!

 

Traject van het voormalig mijnspoor vanaf staatsmijnen Emma en Hendrik tot aan de haven van Stein.